Ondergewicht

Is jouw peuter licht ten opzichte van zijn lengte? Misschien maak je je daar dan wel eens zorgen over, bijvoorbeeld omdat je kind weinig eet. Je vraagt je af of je kind wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Meestal valt het mee. Je peuter heeft dan wel een laag gewicht, maar is er niets ernstigs aan de hand.

Er is pas sprake van ondergewicht als het gewicht van je kind fors lager is dan normaal voor kinderen van dezelfde leeftijd met dezelfde lengte.

Mogelijke oorzaken van ondergewicht

Ondergewicht kan door verschillende oorzaken ontstaan. Als je kind te mager is, zou dat bijvoorbeeld een aanwijzing kunnen zijn van een ernstige ziekte of een serieus eetprobleem. Maar het is ook mogelijk dat je peuter ontdekt heeft dat hij 'nee' kan zeggen en kan weigeren om te eten. Sommige kinderen houden niet van klontjes, of willen niet dat het vlees en de groenten elkaar raken op het bord.

In periodes dat peuters heel snel groeien gebeurt het wel eens dat ze heel weinig eten. Soms zie je dat ze in de periode vlak voor zo'n groeiperiode juist heel veel eten. Het is natuurlijk belangrijk om na te gaan wat er bij jouw kind aan de hand is. Praat erover met de jeugdarts of de jeugdverpleegkundige van de Jeugdgezondheidszorg.

Ondergewicht is niet hetzelfde als ondervoeding

Als je kind een te laag gewicht heeft, dan hoeft dat niet te betekenen dat je kind ook ondervoed is. Het kan ook zijn dat een laag gewicht gewoon bij je kind hoort, bijvoorbeeld omdat de ouders ook een laag gewicht hebben. Als je kind de groeicurve blijft volgen en het gewicht niet naar beneden afbuigt, dan is je kind misschien licht voor zijn leeftijd of lengte, maar hoef je je geen zorgen te maken.

Eetproblemen

Lichte tot matige eetproblemen komen veel voor: 25% tot 45% van de gezonde peuters en kleuters hebben periodes waarin ze minder goed eten. Kinderen lusten niet alles en sommige kinderen willen niet eten. Als ouder kun je je behoorlijk zorgen maken als je kind weinig eet. Maar dat is niet altijd nodig. Je kind eet dan een periode minder, maar groeit en functioneert goed.

Gezondheidsrisico's van ondervoeding

Kinderen die onvoldoende eten, voelen zich vaak snel moe. Ze hebben weinig energie. Hun conditie gaat achteruit en de weerstand neemt af. Als je kind langere tijd weinig eet, kunnen er na een tijdje voedingstekorten ontstaan. Dan kunnen de groei en ontwikkeling achterblijven. Ernstige ondervoeding kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid van je kind.

Eet gezond

Als je kind te weinig weegt of een kleine eter is, dan is het in ieder geval belangrijk om gezond te eten. Het lichaam heeft veel eiwitten, vitamines en mineralen nodig om fit en sterk te blijven.

Voedingstips bij ondergewicht

Bij ondergewicht is het belangrijk dat je kind regelmatig eet. Geef als tussendoortje producten met veel eiwitten en voldoende goede vetten. Eiwit zit vooral in vlees, vis, vleesvervangers, ei, melk(producten), noten en peulvruchten. Gebruik vloeibare bak- en braadproducten of olie voor het bereiden van de maaltijd en smeer margarine uit een kuipje op brood. Voor ouders is het een uitdaging om de maaltijden ontspannen en gezellig te houden: ga geen druk uitoefenen op het eten van je kind. Eet rustig aan tafel, zorg voor verschillende smaken en geef zelf het goede voorbeeld.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0341 - 799 904 of neem online contact op