Hormoonpreparaten en IVF

Bij sommige vrouwen rijpen de eitjes wel, maar komt de eisprong niet tot stand. Als je geen eisprong hebt, kun je niet zwanger worden.

Hormonen

Een mogelijkheid om de eisprong te bevorderen, is het gebruik van hormoonpreparaten. Dit noemt men ovulatie-inductie. Het gebruik van hormonen die de eisprong bevorderen, verhoogt de kans op meerlingzwangerschappen. Daarom word je meestal ook aan medische controles onderworpen. Er wordt regelmatig bloedonderzoek gedaan en een echo gemaakt. Alleen als je niet te veel rijpe eitjes hebt (maar wel voldoende!), mag je gaan vrijen om te proberen zwanger te worden.

Reageerbuisbevruchting

Bij een reageerbuisbevruchting (in-vitrofertilisatie, ivf) haalt de arts met een naald enkele rijpe eicellen bij de vrouw weg, nadat zij hormonen heeft gekregen die de eicelrijping bevorderen. Deze eicellen komen in een reageerbuis samen met de zaadcellen van de man. Na enkele dagen worden een of twee bevruchte eicellen (beginnende embryo’s) in de baarmoeder geplaatst. Als de beweeglijkheid van het sperma niet zo sterk is, kan de arts eventueel een zaadcel in een eicel injecteren.

Cryopreservatie

De overgebleven embryo’s kunnen worden ingevroren. Dit heet cryopreservatie. Als er een ingevroren embryo wordt teruggeplaatst, is de kans op een zwangerschap 10 procent.

De ingreep bij de vrouw

Reageerbuisbevruchting is enigszins belastend voor de vrouw omdat er een eicel aangeprikt moet worden door de buik heen. De ingreep is meestal kort, maar het aanprikken van de eicel (de follikel eromheen) kan pijnlijk zijn. Het beleid voor pijnstilling verschilt per ziekenhuis en de ervaringen per vrouw verschillen ook. Laat je hierover dus goed voorlichten.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0341 - 799 904 of neem online contact op