Ziekenhuisopname

Als je kind in het ziekenhuis moet worden opgenomen, is het belangrijk dat je het goed voorbereidt. Vertel je kind wat er gaat gebeuren en wat het zal ervaren.

Je kind voorbereiden op het ziekenhuis betekent niet dat je het geruststelt en doet alsof de ziekenhuisopname niets voorstelt. Als dat in werkelijkheid anders uitpakt, kan je kind zich verraden voelen.

Hoe vertel je over het ziekenhuis?

Hoe jonger je kind is, hoe moeilijker het is om het goed voor te bereiden. Je kunt bij jonge kinderen hulpmiddelen gebruiken, zoals een schoenendoos en een pop, doktersspulletjes en een mondkapje. Spelenderwijs vertel je dan hoe het in het ziekenhuis toegaat. Uiteraard is het handig om dat van tevoren aan het ziekenhuispersoneel te vragen.

Wat vertel je?

  • Je kunt vertellen wat er met je kind gaat gebeuren. Doe dat op een manier die aansluit op de leeftijd en het bevattingsvermogen van je kind.
  • Het is verstandig om uit te leggen wat je kind gaat voelen en hoe het zich zal voelen.
  • Moet je kind geopereerd worden, vertel dan over het mondkapje of de prik die het krijgt.
  • Krijgt je kind een pijnlijke behandeling, dan is het beter om dat wel te vertellen. Vertel er natuurlijk bij dat die pijn ook weer overgaat.

Wanneer?

Zodra je weet dat je kind wordt opgenomen, kun je al beginnen met de voorbereiding. Het is goed om er regelmatig even over te praten. Je hoeft het hele verhaal niet in een keer te vertellen. Toon begrip voor de opwinding en de angst die je kind kan voelen, en besef dat je die met je voorbereiding niet kunt voorkomen. Belangrijk is dat je kind weet dat het ook weer thuiskomt, en dat jij er misschien niet steeds bij zult zijn. Kun je niet overal bij aanwezig zijn, zeg dan duidelijk tegen je kind dat je weer terugkomt.

Kindgericht ziekenhuis

Om je ervan te verzekeren dat het ziekenhuis waar je kind wordt opgenomen kindgericht werkt, kun je van tevoren een aantal zaken nagaan.

  • Mag je bij je kind blijven? Vraag bijvoorbeeld of je erbij mag zijn als je kind onder narcose wordt gebracht en of je op de uitslaapkamer mag zijn als je kind wakker wordt.
  • Vraag ook of je in de kamer van je kind mag overnachten.
  • Het is fijn als je kind op een kinderafdeling ligt en niet samen met een volwassene wordt verpleegd.
  • Je kunt ook vragen of je kind door een kinderverpleegkundige wordt verpleegd.
  • Vraag ook of je samen met je kind voor de opname op het anesthesie-spreekuur wordt verwacht.

Meer informatie vind je op de website van Stichting Kind en Ziekenhuis.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0341 - 799 904 of neem online contact op