Zweten

Zweten is heel normaal. Mensen zweten om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Zweetklieren komen over de gehele huid voor, maar in de handen, voeten en oksels zijn de meeste zweetklieren aanwezig. Zweet bestaat vooral uit water en zout, maar het bevat ook stoffen die een ontsmettende werking hebben.

Vanaf ongeveer 7 tot 9 jaar, als een kind in de prepuberteit komt, gaat een kind meer zweten.

Zweten koelt het lichaam

Een belangrijke functie van zweten is het handhaven van de lichaamstemperatuur. Wanneer de lichaamstemperatuur van je kind hoger dreigt te worden, zoals bij inspanning en warmte, gaat je kind zweten. Het zweet verdampt, waardoor de huid van je kind afkoelt. De temperatuur van het lichaam zal hierdoor constant blijven.

Zweet je kind veel?

Meestal is er geen goede verklaring voor veel zweten: het is een natuurlijk proces. Zweten is zelden een uiting van een onderliggende ziekte. Overmatig zweten is een onschuldige verstoring van de balans, de klachten zullen over het algemeen na enige tijd weer verdwijnen.

Wat kun je eraan doen?

Zweten is niet vies, maar is voor niemand prettig. Wanneer je dit als ouder ruikt, ruiken andere mensen dit ook. Het is dan goed het zweten met je kind te bespreken. Enkele eenvoudige maatregelen helpen om de gevolgen van zweten tegen te gaan:

  • regelmatig wassen;
  • goed wegspoelen van zeepresten;
  • goed afdrogen;
  • vaker schone kleren aandoen.
Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0341 - 799 904 of neem online contact op