Alcohol, roken en drugs bij borstvoeding

Als je alcohol drinkt of drugs gebruikt, komen deze stoffen ook in je borstvoeding terecht. Je baby krijgt deze stoffen dus binnen via de borstvoeding. Dit heeft effect op de ontwikkeling van je kind.

Borstvoeding en alcohol

Alcohol komt in je moedermelk, omdat moedermelk vanuit je bloed wordt gemaakt. Drink je ongeveer twee keer per week één à twee glazen alcohol, dan wordt dat matig drinken genoemd. Dit heeft waarschijnlijk geen nadelig effect op je baby, als hij tenminste ouder dan een maand is. Drink je meer of vaker alcohol, dan kan dat effect hebben op je baby. Je baby kan slechter groeien, onrustiger zijn, meer huilen en minder slapen.

Bij jou kan de toeschietreflex en de gehele productie afnemen. Hoe jonger je baby is en hoe meer je drinkt, hoe meer effect het heeft. Denk er ook aan dat je zelf dieper slaapt na het drinken van alcohol en samen slapen met je baby dan extra risicovol is.

De hoeveelheid alcohol die in je moedermelk komt is een deel van wat jij drinkt. Na één glas alcohol duurt het ongeveer twee uur voordat de alcohol uit je moedermelk is verdwenen. Als je toch wilt drinken, wacht dan in elk geval twee tot drie uur per standaard glas met het geven van borstvoeding. Hoe kwetsbaarder je kind (te vroeg, te licht of ziek geboren), hoe langer je wacht. Wil je kind in die tijd een voeding? Geef het dan eerder afgekolfde moedermelk. De melk die je twee tot drie uur na het alcohol drinken kolft, gooi je weg.

Borstvoeding en drugs

Veel drugs komen via de moedermelk ook bij je kind terecht. Dat is gevaarlijk voor je baby. Het is daarom het beste om geen drugs te gebruiken als je borstvoeding geeft. Als je toch drugs wilt gebruiken, laat je dan informeren over hoe lang je melk moet afkolven. Je kunt hiervoor contact opnemen met de Drugs Infolijn.

Cannabis

Als je cannabis (wiet, hasj) gebruikt en borstvoeding geeft, kan dat de volgende effecten hebben op je baby:

  • vertraagde motorische ontwikkeling;
  • versnelde hartslag;
  • gedragseffecten;
  • een zwakkere zuigreflex en een slechter werkend immuunsysteem;
  • longontsteking;
  • bronchitis;
  • slaapproblemen;
  • verminderde waakzaamheid.

Andere drugs

Alle drugs komen via de borstvoeding bij je kind terecht. Dit kan verschillende risico's opleveren zoals prikkelbaarheid, overgeven, een gevaarlijk hoge bloeddruk en verslaving. Op lange termijn kan het ook leiden tot een groei- of ontwikkelingsachterstand.

Verslaving

Als je verslaafd bent aan alcohol of drugs heeft dat gevolgen voor je gedrag en je dagindeling. Veiligheid en regelmaat zijn heel belangrijk voor je kind. Dat is vaak moeilijk als je verslaafd bent. Voor je eigen gezondheid, maar ook in het belang van je kind, is het belangrijk om te stoppen met gebruiken. Op Drugsinfo.nl en Alcoholinfo.nl kun je meer informatie vinden over de verschillende vormen van hulp.

Roken

Ook roken is een verslaving. Als het je echt niet lukt om te stoppen met roken, rook dan in ieder geval niet in de buurt van je baby om meeroken te verminderen. Blijf wel borstvoeding geven, want de goede eigenschappen van moedermelk helpen voor een deel de schadelijke invloed van tabaksrook en nicotine te verminderen. Roken kan ervoor zorgen dat de melk minder makkelijk toeschiet en heeft mogelijk ook effect op het slaapgedrag van je baby.

Nicotine wordt via de moedermelk aan de baby gegeven. In moedermelk van vrouwen die roken lijken minder koolhydraten, vetten en eiwitten te zitten. Zorg daarom dat je rookvrij blijft als je borstvoeding geeft. Alleen zo voorkom je dat je baby geen schadelijke stoffen uit de rook binnenkrijgt via de borstvoeding.

Lukt het niet om te stoppen met roken? Borstvoeding blijven geven is nog altijd de beste keus. Rook in ieder geval zo min mogelijk en nooit waar je kind bij is. Het is het beste om twee uur voor de voeding niet te roken. Er zit dan minder nicotine in de moedermelk. Omdat je vaak niet precies weet wanneer je kind een voeding wil, zou je direct na een voeding kunnen roken en niet in de buurt van je baby.

Wil je nicotinevervangers gebruiken? Doe dit dan ook vlak ná een voeding. Zo krijgt je baby de minste nicotine binnen. Bespreek het gebruik altijd eerst met je huisarts.

Kijk ook eens bij:

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0341 - 799 904 of neem online contact op