Wratten

Wratten zijn kleine, ruwe knobbeltjes die vooral op de handen en voeten voorkomen. Ze kunnen ook ergens anders op het lichaam voorkomen.

Besmettelijk

Wratten zijn besmettelijk en worden veroorzaakt door een virus. Bij baby's komen gewone wratten echter niet zo vaak voor. In principe hoeven wratten niet behandeld te worden. Ze verdwijnen meestal vanzelf binnen twee jaar.

Waterwratten

Waterwratten of kinderwratten zijn minder bekend dan gewone wratten. Ze zien er ook iets anders uit. Ze zijn iets kleiner, gladder en witter, met een klein kratertje in het midden. Ze zijn niet groter dan 2 tot 5 millimeter.

Aan waterwratten hoef je niets te doen, ze geven vrijwel nooit klachten en gaan ook meestal vanzelf weer weg binnen zes maanden tot vier jaar.

Wat kun je zelf doen tegen wratten?

  • Als je kind wratten heeft, kan het er beter niet aan krabben en peuteren, anders komen er juist meer.
  • Als je kind een wrat op de vinger of duim heeft, kan het daar beter niet op zuigen.
  • Als je de wrat wilt laten behandelen, kun je het best een afspraak maken bij de huisarts.
  • Gewone wratten verdwijnen wel eens als je ze iedere dag aanstipt met wrattentinctuur (te koop bij de drogist of apotheek).
  • Bij waterwratten mag je geen wrattentinctuur gebruiken. Het irriteert juist en het helpt niet.
  • Waterwratten kun je alleen insmeren met een vette crème om de irritatie te verlichten.

Kijk ook eens bij:

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0341 - 799 904 of neem online contact op