In de auto

De veiligste manier om je baby in de auto te vervoeren is in een babyautostoel. Je baby kan meteen vanaf de geboorte vervoerd worden in een babyautostoel. Vervoer je baby zo lang mogelijk tegen de rijrichting in.

Veiligheidseisen voor een autostoel

Koop altijd een stoeltje dat aan de Europese veiligheidseisen voldoet. Autostoelen moeten goedgekeurd zijn volgens ECE-reglement R44/03, R44/04 of de R129 (ook wel i-Size genoemd). De R129 is een nieuwe norm die sinds 2013 bestaat. Het goedkeuringslabel ziet eruit als een label of een sticker en is te herkennen aan de oranje kleur en een nummer onder aan het label. Lees meer over de veiligheid van de babyautostoel op Veiligheid.nl. Bekijk ook op Veiligheid.nl welke autostoel bij jouw kind past.

Een tweedehands autozitje

Als je een tweedehands stoel koopt, controleer dan of het niet beschadigd is of betrokken is geweest bij een aanrijding. Zo'n stoel is dan niet meer veilig.

Babyautostoel plaatsen

  • Plaats de autostoel achterstevoren op de bank of stoel, dus tegen de rijrichting in.
  • Zet de autostoel het liefst op de achterbank.
  • Is je auto voorzien van een passagiersairbag (voor de voorstoel), zet je kind dan niet in een autostoel op de voorstoel, tenzij de airbag is uitgeschakeld.
  • Zet je baby in de autostoel vast met de Y-gordel van de autostoel zelf. Zet vervolgens de autostoel vast met de driepuntsgordel in de auto of met ISOFIX.
  • Oefen de eerste keer met het vastzetten van het autostoel zonder dat je baby erin zit. Op Veiligheid.nl staan filmpjes waarop je kan zien hoe je een autostoel veilig gebruikt.

Een lange autorit met je baby

Maak liever geen lange autoritten. Een autostoel is heel veilig, maar je baby kan zich niet vrij bewegen. Dit is niet goed voor de motorische ontwikkeling van je baby. Het advies is om een kind niet langer dan één uur achter elkaar in de autostoel te vervoeren. Een advies voor de totale tijdsduur per dag is niet bekend, maar op het moment wordt als advies twee uur per dag aangehouden. Moet je toch een keer een lange rit maken? Zorg dan voor voldoende pauzes en haal je baby daarbij uit de stoel zodat hij zich kan strekken.

Vervoer je baby nooit op schoot

Je kind op schoot nemen in de auto is niet veilig. Je kunt het onmogelijk vasthouden bij een botsing. Het is het veiligst om een kind te vervoeren op de achterbank in een goedgekeurde autostoel dat is vastgezet met een driepuntsgordel of ISOFIX.

Laat je baby nooit alleen in de auto

Zeker als de auto in de zon staat is het gevaarlijk om je baby alleen achter te laten. Kinderen raken snel oververhit. Het heeft geen nut om een raam open te zetten in een auto die stilstaat in de zon. Dit helpt namelijk niet tegen het stijgen van de temperatuur in de auto.

Te groot voor een babyautostoel

Je kind is te groot voor de babyautostoel als:

  • de bovenkant van het hoofd boven de rugleuning uit komt;
  • je kind meer weegt dan de aangegeven kg's of;
  • groter is dan de aangegeven lengte op de autostoel.

Dan is het tijd om over te stappen op een peuter autostoel. Deze autostoel heeft een 5-puntsgordel waarmee je je kind vast kan maken. Kijk op Veiigheid.nl naar een filmpje over de overstapmomenten.

Goed ventileren

Zorg tijdens het rijden voor frisse lucht. Zet een raam open of doe de ventilatie aan.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0341 - 799 904 of neem online contact op