Aardbeienvlek

Kort na de geboorte krijgt ongeveer 10% van de baby's een aardbeienvlek: een kluwen van bloedvaatjes in of op de huid, die meestal snel groter wordt. Het wordt ook wel een hemangioom of frambozenvlek genoemd. De vlek kan doorgroeien tot een jaar en neemt daarna af.

Wat is een aardbeienvlek?

Net als een ooievaarsbeet bestaat een aardbeienvlek uit een kluwen bloedvaatjes in of op de huid. Aardbeienvlekken of hemangiomen zijn meestal ongevaarlijk, maar kunnen behoorlijk opvallend zijn. Ze kunnen behalve in het gezicht en in de hals ook op andere plekken op het lichaam voorkomen. De kleur van de vlek hangt af van de plaats in de huid. Oppervlakkige hemangiomen zijn rood, en dieper in de huid liggende vlekken zijn blauw.

Trekt een aardbeienvlek vanzelf weg?

Als je baby een jaar is wordt de aardbeienvlek kleiner. De meeste hemangiomen zijn bij de zevende verjaardag verdwenen en soms al veel eerder. Meestal blijft er een klein litteken zichtbaar en ziet ook de huid er iets anders uit. Soms gaan de vlekken helemaal niet weg.

Wanneer is een behandeling nodig?

De meeste aardbeienvlekken hebben geen behandeling nodig, maar overleg dit altijd met de jeugdarts bij de Jeugdgezondheidszorg of de huisarts. Als er medicijnen nodig zijn, is het verstandig daar vroeg mee te beginnen.

Neem in ieder geval contact op met een arts als:

  • de vlek op een plek zit, waardoor je kind er last van heeft, Zit de aardbeienvlek bijvoorbeeld op een ooglid, dan kan je kind misschien niet goed zien. In de mond of neus kan het hemangioom de ademhaling dwars zitten. Een aardbeivlek bij de anus of de geslachtsdelen moet ook gecontroleerd worden.
  • je kind veel hemangiomen heeft. De huisarts kan je doorverwijzen, omdat er kans is op inwendige hemangiomen, die eventueel problemen kunnen veroorzaken.
  • het hemangioom begint te bloeden of als er zweertjes ontstaan.

Wil je meer informatie?

Op de website Huidhuis.nl vind je meer informatie over de aardbeienvlek en ook informatie over andere huidaandoeningen.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0341 - 799 904 of neem online contact op