Kinderstoel

Het is heerlijk als je kind eraan toe is om in een kinderstoel te zitten. Nu kan het meer zien en wordt de wereld groter! Je baby moet wel goed rechtop kunnen zitten. Eventueel kun je eerst een stoelverkleiner gebruiken en de zijkanten opvullen met kussentjes.

Soorten kinderstoelen

Er zijn verschillende soorten kinderstoelen:

  • Een klapstoel is handig als je niet veel ruimte hebt, want die kun je inklappen. Een nadeel is dat je kind er snel uitgroeit.
  • Een hangstoel is een kinderstoel zonder poten die je aan het tafelblad bevestigt.
  • Een meegroeistoel heeft een verstelbare zitting en voetenplank voor als je kind groter wordt. Die kun je dus langer gebruiken. Soms zit er een beugel of een eetblad bij.
  • Een kinderstoel met een eetblad dat aan de stoel vastzit, is ook heel handig. Je kunt meestal het blad over je eigen tafel schuiven.
  • Een kubuskinderstoel bestaat uit twee onderdelen die je ook los kunt gebruiken: een stoel en een tafeltje.
  • Een aanschuifstoel (zonder eetblad) neemt minder ruimte in beslag doordat je hem aan tafel kunt schuiven.

Kinderstoel met babyzitje

Veel kinderstoelen hebben tegenwoordig de mogelijkheid om het zitje in ligstand te zetten of om een speciaal zitje voor baby's te monteren. Hiermee is het mogelijk om kindjes die nog niet kunnen zitten, in de kinderstoel te zetten. Heel praktisch als je je baby tijdens het eten dichtbij wilt hebben, maar het advies is om een baby er niet te lang in te zetten. Voor de motorische ontwikkeling is het belangrijk dat een baby op een vlakke ondergrond ligt, bijvoorbeeld in de box, zodat het vrij kan bewegen met armpjes en beentjes. Daarom is het advies om je baby per dag niet langer dan 2 uur in een stoeltje of zitje te zetten. Denk hierbij aan de babyautostoel, de wipstoel en het babyzitje op de kinderstoel.

Veiligheid

Om te voorkomen dat je kind uit de stoel klimt, kun je het vastzetten in een gordel. De gordel moet minimaal een heupband en een kruisband hebben, en liefst ook schouderbanden. Kies een stabiele stoel. Zorg ervoor dat het eetblad stevig vastzit, zodat je kind het er niet af kan halen. Kies geen stoel met losse onderdelen of onderdelen waar je kind met de vingers tussen kan komen.

Tips bij het gebruik van een kinderstoel

Let goed op als je je kind in een kinderstoel zet:

  • Zet je kind altijd vast met een gordel om te voorkomen dat het in de stoel gaat staan of eruit klimt.
  • Gebruik een stoelverkleiner wanneer de kinderstoel nog wat te groot is. Dit neemt het gevaar weg dat je kind niet stevig zit en wegglijdt.
  • Laat je kind nooit alleen achter in de stoel, zelfs niet wanneer het in de gordels zit.
  • De stoel kan omvallen als je kind zich afzet tegen de tafel of de muur. Zorg er dus voor dat je kind niet met de beentjes bij de tafel of de muur kan komen.
  • Als je een hangstoeltje hebt, let dan op het maximaal toelaatbare gewicht. Je kunt een hangstoeltje het best midden tussen twee tafelpoten in vastzetten en bij elk gebruik even controleren of het goed vastzit.
Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0341 - 799 904 of neem online contact op