Prenatale zorg: Extra steun tijdens de zwangerschap
Wanneer ouders in verwachting zijn van hun eerste kind dan veranderd er veel in hun leven.
Voor sommige ouders is het dan ook fijn als ze behalve met de verloskundige ook met iemand anders kunnen praten over de zwangerschap. Bijvoorbeeld omdat er thuis problemen zijn of als ze te weinig steun voelen van anderen tijdens de zwangerschap.
Vanuit het CJG bieden wij prenatale zorg aan. Er kan contact opgenomen worden met de jeugdverpleegkundige. Vaak krijgt de jeugdverpleegkundige via de verloskundige de vraag om contact te maken met ouders die graag extra ondersteuning willen.
Er wordt een afspraak gemaakt bij de aanstaande ouders thuis. Onderwerpen van gesprek kunnen gaan over hoe ze de zwangerschap ervaren, over gezondheid en de bevalling. Tijdens de zwangerschap werkt het lichaam anders. Items die schadelijk zijn voor de gezondheid, zijn ook schadelijk voor de baby. Denk aan eten, roken of andere gewoonten.
De jeugdverpleegkundige kan vertellen hoe de aanstaande ouders zich kunnen voorbereiden op de bevalling en de periode die daarna komt. Maar ook kan er meegekeken worden wanneer er financiële problemen zijn of problemen in de thuissituatie. Het kan eventueel nodig zijn om naar andere instanties te verwijzen die verder zou kunnen helpen. Na de bevalling zal de jeugdverpleegkundige ook nog contact onderhouden met ouders en hun kindje.
Het belangrijkste is dat de aanstaande ouders zich gesteund voelen en minder bezorgd zijn over de zwangerschap en vertrouwen hebben om de ouderrol op zich te nemen na de geboorte van hun kindje.
Prenatale zorg is gratis en aanstaande ouders kunnen zich via de verloskundige of via het CJG zich aanmelden.