Condoom

Een condoom beschermt je tegen seksueel overdraagbare aandoeningen en zwangerschap. Je kunt condooms onder andere online kopen en bij de drogist en apotheek.

Hoe werkt een condoom?

Het condoom is een elastisch hoesje, meestal van latex, dat je over de stijve penis uitrolt. Het condoom vangt het sperma op en beschermt zo tegen soa's en voorkomt zwangerschap.

Gebruik 'm maar één keer!

Een condoom kan maar één keer worden gebruikt. Ook als een condoom beschadigd is, bijvoorbeeld bij het openen van de verpakking, is hij niet meer betrouwbaar. Gebruik dan een nieuwe.

Hoe gebruik je een condoom?

Bijna alle ongelukjes met condooms komen doordat ze verkeerd gebruikt worden. Het is dus heel belangrijk om condooms op de juiste manier te gebruiken. Dat doe je zo:

  1. Scheur de verpakking voorzichtig open. Kijk uit dat jehet condoom niet beschadigt als je lange of scherpe nagels hebt. Gebruik nooit een schaar.
  2. Aan het uiteinde van het condoom zit een klein topje dat het sperma opvangt. Neem die tussen duim en wijsvinger en knijp het dicht, want er mag geen lucht in zitten.
  3. Houd met je ene hand het topje dichtgeknepen en zet het condoom op de stijve penis. Rol dan met je andere hand het condoom zo ver mogelijk af over de penis.
  4. Na het klaarkomen kan de jongen het beste het condoom bij de rand vasthouden, zodat het condoom bij het terugtrekken niet van zijn penis af glijdt.
  5. Leg een knoop in het condoom en gooi het in de vuilnisbak.

Heb je al een tijd een relatie en vraag jij je af of je nog door moet gaan met condooms? Dan moet je zeker weten dat je allebei geen soa hebt. Laat je testen bij je huisarts of doe de soa-test op Sense.info.

Oefening baart kunst

Het is niet gemakkelijk om een condoom meteen goed om te doen. Daarom kun je het beste van te voren oefenen. Op jezelf of op een banaan bijvoorbeeld.

Op de website Sense.info vind je een animatiefilmpje over hoe je een condoom omdoet. Op Sense.info staat ook een game over condoomgebruik: over het kopen van, het praten over en het gebruiken van condooms.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0341 - 799 904 of neem online contact op