Discriminatie

Iemand discrimineren mag niet. Dat staat in de Nederlandse Grondwet. Discriminatie betekent dat je iemand ongelijk behandelt vanwege zijn ras, cultuur, huidskleur, afkomst, geloof, leeftijd, geslacht, seksualiteit, of handicap.

Discriminatie maakt me kwaad

Het is pijnlijk om afgewezen te worden om wie je bent. Misschien voel je je verdrietig, machteloos of woedend. Dat is heel begrijpelijk, maar helaas helpen deze gevoelens je niet verder. Wees daarom de slimste. Blijf rustig, blijf nadenken en laat je niet gek maken. Het ligt niet aan jou!

Wat kun je doen als je gediscrimineerd wordt?

Je kunt het negeren en bijvoorbeeld weglopen. Maar je kunt de ander ook op een rustige manier vertellen wat jij vindt.

  • Vertel wat jij voelt.
  • Vertel wat je het meest vervelend vindt en waarom.
  • Vertel wat je graag van de ander wilt.

Praat over discriminatie

Praat met je vrienden, ouders, familieleden of een leraar over je ervaringen. Zij hebben vast goeie tips over hoe je ermee om kunt gaan.

Als je vindt dat je gediscrimeerd wordt, praat over je ervaringen met iemand uit je omgeving zoals je vrienden, ouders of een leraar. Zij luisteren naar je en hebben vast goede tips hoe je ermee om kunt gaan. Je kunt ook bellen met iemand van De Kindertelefoon: 0800-0432. Op Kindertelefoon.nl kun je met hen chatten. Ben je ouder dan 18, kijk dan op Allesoké.nl of bel 0800-0450.

Meld discriminatie

Discriminatie melden heeft altijd zin. Dat kun je doen via Discriminatie.nl. Je kunt ook gratis bellen met de discriminatie meld- en advieslijn van Discriminatie.nl: 0800-0880.

Mijn vrienden discrimineren

Ken je iemand die discrimineert? Probeer erover te praten. Waarom discrimineert hij of zij? Misschien kun je zeggen dat vooroordelen bijna nooit kloppen. En dat je iemand pas kunt beoordelen als je die persoon echt hebt leren kennen.

Wat als je zelf discrimineert?

Probeer wat meer respect en begrip te krijgen voor mensen met bijvoorbeeld een andere cultuur, een ander geloof, een andere seksualiteit, enzovoort. Als jij respect en waardering toont voor anderen, zullen mensen om je heen jou ook meer gaan respecteren en waarderen.

  • Verdiep je eens in de verschillende mensen en hun gewoonten en gebruiken. Misschien zie je dan dat jouw vooroordelen helemaal niet waar zijn.
  • Kijk niet alleen naar de verschillen, maar ook naar de overeenkomsten die je hebt met andere mensen!
Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0341 - 799 904 of neem online contact op