Na de scheiding

De scheiding van je ouders is alweer even geleden. Er is een nieuwe situatie ontstaan, met misschien wel een nieuw huis of een stiefouder. Dat kan goed gaan, bijvoorbeeld doordat je leuke nieuwe vrienden krijgt in je nieuwe buurt of een leuke stiefouder. Maar je kunt er ook best moeite mee hebben.

Accepteer een nieuwe relatie

Verdriet hebben mag. Het is logisch dat je er af en toe nog flink van baalt, je onzeker voelt, boos, verdrietig of teleurgesteld bent. Probeer het idee dat je ouders bij elkaar terugkomen los te laten en respecteer de relatie tussen je ouder en stiefouder. Besef dat je ouder nu waarschijnlijk gelukkig is.

Hoe ga je om met je stiefvader of stiefmoeder?

Als een van je ouders een nieuwe relatie heeft, wil dat niet automatisch zeggen dat jij deze stiefouder ook leuk vindt. Bovendien kun je je zorgen maken over je ouder. Wat als deze relatie ook weer eindigt en dit je ouder opnieuw verdrietig of depressief maakt?

  • Sta open voor de nieuwe partner van je ouder, oordeel niet te snel en probeer gelijke interesses te vinden. Je hoeft niet per se beste vrienden te zijn, maar probeer elkaar in elk geval beter te leren kennen.
  • Heb je problemen met de nieuwe relatie, laat deze dan niet opstapelen maar praat erover met je ouder. Die begrijpt dan beter hoe het voor jou is en kan meezoeken naar een oplossing.
  • Ga bij jezelf na waar je precies mee zit. Wat zou je anders willen? Mag je je stiefouder echt niet of voelt het alsof de plek van je andere ouder is ingenomen?Probeer de band te verbeteren door samen tijd door te brengen of iets leuks te doen
  • Probeer de band te verbeteren door samen tijd door te brengen of iets leuks te doen
  • Probeer te kijken naar de positieve dingen en probeer je over de dingen heen te zetten die waarschijnlijk toch niet veranderen. Al is dat soms lastig.
  • Tel tot 10! Laat weten wat je niet fijn vindt op een rustige en aardige manier.
  • Praten over hoe de situatie voor jou is lucht op. Ook al praat je niet met de (stief)ouder waar het om gaat, maar met iemand anders. Het is fijn als er iemand naar je luistert en begrip voor je heeft. Hierdoor drukken de problemen minder zwaar op je. Heb je een vriend of vriendin met gescheiden ouders? Vraag dan eens hoe de nieuwe situatie voor hem of haar is.

Heimwee

In de tijd dat je bij de ene ouder woont, kun je heimwee krijgen naar de andere ouder of een ander huis. Sommige jongeren voelen zich niet meer thuis bij een van de ouders. App/facetime/skype/bel met de ouder die je mist.

Andere band met een ouder

Na de scheiding kan de band met (een van) je ouders veranderen. Misschien zijn jullie meer open en ontspannen, of hechter. Het kan ook zijn dat je juist niet meer goed met elkaar kunt praten. Dat je vaker ruzie hebt of dat het niet meer zoals vroeger voelt. Je kunt je in de steek gelaten voelen door een van je ouders of het gevoel hebben dat er amper interesse in jou is. Toch kan dit na een tijdje ook weer verbeteren.

Kijk ook eens op:

  • Villapinedo.nl; hier kun je je ervaringen delen met andere jongeren van gescheiden ouders.
  • Kindertelefoon.nl: 13-18 jaar, om te chatten of bellen (0800-0432) over een probleem.
  • Allesoké.nl; 18-25 jaar, om te chatten of bellen (0800-0450) over een probleem.
  • Ouders-uit-elkaar.nl; hier vind je ook handige informatie over de scheiding.
  • NJI.nl: over hoe je omgaat met je gevoelens na de scheiding.
Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0341 - 799 904 of neem online contact op